Proč si to neulehčit, že? Upéct dort vyžaduje celkem dost času a hlavně velkou dávku trpělivosti. Vybrat ten správný korpus není kolikrát vůbec jednoduché. A proto se chci s vámi podělit o ten nejjednodušší a zároveň nejoblíbenější korpus, který často do svých dortů používám.
Často když se mě kamarádky ptají, jak upéct dort, chtějí takový recept, který zaručeně zvládnou. A já se jim nedivím, internet je plný receptů a nikdy nevíte, co vám z toho vyjde. Nemusíte se bát, tenhle recept zvládne opravdu každý! Žádné složité vyšlehávání žloutků s cukrem a zvlášť bílků na hustý sníh vás tady nečeká. Tak pojďme na to.
Kakaový korpus: přidáme 3 lžíce kakaa a 3 lžíce vody, aby zůstal korpus nadýchaný
Ořechový korpus: nahradíme část mouky mletými ořechy
Ten nejlepší recept už máte, teď už se jen pustit do pečení. A pokud chcete ještě zvýšit šance na úspěch, přečtěte si také článek Na co si dát pozor při pečení dortového korpusu.
Dobrý den,
včera jsem vyzkoušela váš korpus a je absolutně na jedničku i s hvězdičkou.
Děkuji moc za recept a všechny rady.
Jste šikulka. A jdu pokračovat. 😉
Krásný den Jani,
moc děkuji za Váš milý komentář a jsem ráda, že se korpus povedl.
Přeji mnoho úspěchů do dalšího pečení 😉
Markéta
Dekuju moc za opravdu nelepsi dortovy korpus:-) o vikendu jsem pekla a opravdu skvelyi rada,aby se korpus nevyboulil,supeeer. Jiny uz delat nebudu
Pěkný den Helčo,
mockrát děkuji za Váš komentář. Mám radost, že se Vám korpus povedl a rady byly přínosem.
Mějte se moc krásně. 🙂
Markéta
To delaji vsechny korpusy. Lze to trosku eliminovat tim, ze ve stredu nechate mene testa a u kraju formy ho bude vic.
Dobrý den,
já se přidávám k pochvale. U nás taky korpusy (světlý i tmavý) dopadly skvěle. Jen s tím rozdílem, že my pečeme bezlepkově. Díky
Krásný den, Darino.
Děkuji moc za Váš komentář a mám na Vás zpětný dotaz. 🙂
Z jaké mouky prosím pečete bezlepkově? A upravovala jste nějak i recept?
Moc děkuji a mějte se moc hezky.
Markéta
Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat, zda máte zkušenosti a jestli jste někdy dělala dortový korpus „na zdravo“, tedy třeba z celozrnné či jiné mouky 🙂
Dobrý den, Verčo.
Omlouvám se za zpoždění s odpovědí.
Recept jsem zkoušela s bezlepkovou moukou a také se špaldovou celozrnnou moukou. Recept funguje stejně, jen myslím, že korpus tolik nevyběhne a není tolik nadýchaný. Já takhle peču výjimečně, tak už si bohužel přesně nepamatuji co a jak je třeba vychytat. Každá trouba taky peče jinak, chce to zkoušet.:-)
Mějte se moc hezky,
Markéta
Děkuji za odpověď 🙂 mějte se krásně a ať se daří 🙂
Prosím, ta voda je teplá nebo studená? Chci upéct příští pátek. Děkuji
Pěkný den, Jitko.
Protože nejste první, kdo se mě na to ptá a protože jsem doteď nevěděla, proč někdo dává horkou a někdo ne, tak jsem to trochu prozkoumala.
Zjistila jsem tedy, že vejce by měla mít při šlehání ideálně pokojovou teplotu, nebo i vyšší. Proto pokud někdo šlehá vejce rovnou z lednice, pak se hodí přidat horkou vodu, aby se vejce lépe vyšlehala.
Po tomto zjištění bude tedy asi nejlepší vyndat si vajíčka z lednice dopředu a přidat k nim vlažnou vodu. 😉
Přeji, ať se korpus povede.
Markéta
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kde jsem udělala chybu, že se mi dort při pečení propadl? Vypadal krásně, krásně naskočil a pak toto 🙂 Netušíte? Děkuji.
Dobrý den, Jani.
Také se mi to stávalo. Podle mě se to stalo tehdy, když se otevřela trouba moc brzy.
Korpus byl vespod ještě tekutý a rychlým poklesem teploty se propadl.
Proto teď peču na spodním roštu a neotvírám troubu dříve než za půl hodiny a když je vidět, že už je vršek opravdu propečený, klidně si počkám, až je víc do hněda. Vršek stejně odříznu a na toto množství těsta je půl hodiny opravdu minimum. Čím větší množství těsta, tím déle se pak peče a každá trouba také peče jinak.
Pokud jste troubu neotevírala a i přesto se propadl, pak bohužel přesně nevím, v čem byl problém. Napadá mě snad jedině, že byla málo vyšlehaná vajíčka.
Snad jsem vám trochu pomohla. 🙂
Kdyz date do korpusu jen polovic uvedene davky cukru bude jeste nadychanejsi 🙂
Leni, děkuji za tip, příště to vyzkouším. 🙂
Vyzkoušela jsem recept s polovinou cukru a bohužel výsledek pro mě nebyl uspokojivý. Proto bych k tomu ráda napsala pár informací, kdyby to chtěl zkoušet ještě někdo jiný.
*Korpus podle mého receptu je vždy vysoký cca 6cm, takže ho lze krásně dvakrát prokrojit a výsledný dort je pěkně vysoký. Pokud na tom někomu záleží, tak jako mně, rozhodně nedoporučuji ubírat cokoliv z receptu.
*Nadýchanost korpusu je v tomto případě o subjektivním názoru každého z nás. Stejné „nadýchanosti“ jako s polovinou cukru lze docílit i s původní recepturou, pokud budeme vejce šlehat déle. Více info je v článku zde: https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/
Krásný den všem 🙂
Skvely korpus, povedl se. Po predchozich dvou nepovedenych korpusech, se konecne do tretice povedl. Vas recept je super a diky za cenne rady.
Krásný den, Jitko.
Děkuji za komentář. Jsem ráda, že se Vám korpus povedl.
Přeji už jen samé povedené. 😉
Markéta
Krásný den, prosím můžu použít třtinový cukr a špaldovou mouku? Moc děkuji.
Dobrý den, Evi.
Omlouvám se za pozdní odpověď.
Každopádně lze použít třtinový cukr i špaldovou mouku. Jen je třeba myslet na to, že když je špaldová mouka jemně mletá, nebude reagovat stejně jako klasická polohrubá. Těsto tedy bude hutnější a je možné, že korpus tolik nevyběhne. Určitě bych v tomto případě doporučila důkladně vyšlehat vejce cca 10minut šlehání – více k vajíčkům v tomto článku https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/
Přeji krásný den,
Markéta
Hezký den,
Nikdy nemůžu najít radu,aby se korpus nevyboulil… poradíte,prosím?
Děkuji
Dobrý den, Helenko.
Aby se korpus nevyboulil stačí jen těsto ve formě uhladit zprostředka k okrajům. Už to tu zaznělo i v komentářích a také tuto radu najdete v tomto článku: https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/ 🙂
Ať se pečení daří,
Markéta
Achjo, tak bohužel u nás korpus na nic 🙁 2x jsem ho dělala poprvé ztvrdl. Placka vysoká tak 2 cm a podruhé se propadl. No nic vrátím se ke starému piškotovemu aby dcera alespoň něco měla 😀
Dobrý den, Báro.
Děkuji za zpětnou vazbu. Samozřejmě mě mrzí, že se Vám korpus nedaří.
Přijde mi ale zvláštní, že by se takto nepovedl, při dodržení receptu. Pokud byl vysoký jen 2cm, nedělala jste ho ve větší formě? Protože i kdyby byla málo vyšlehaná vajíčka, nemyslím si, že by korpus vyšel takto nízký.
Pokud se propadl, mohlo to být tím, že jste troubu otevřela moc brzy a těsto bylo vespod ještě tekuté. Pokud se propadl až venku z trouby, pak je potřeba, aby korpus chladl postupně. Žádné velké teplotní šoky, to se pak bohužel někdy stává.
Všechny rady najdete v tomto článku: https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/
Přeji ať se Vám dortíky daří, ať už s tímto, nebo Vaším osvědčeným receptem 😉
Markéta
Ahoj, tiež sa pripájam a chválim.
Prajem všetko dobré.
Jani, děkuji za pochvalu.
Mějte se krásně a ať se pečení daří 😉
udělala jsem vše správně, vejce venku z lednice cca 6 hodin,troubu jsem nechala zavřenou a stejně se mi po 20 minutách propadl vnitřek korpusu. Takže fakt nevim kde jsem udělala chybu. Korpus je mi k ho..u.
Denčo, je mi líto, že se Vám korpus nepovedl. Nicméně i to se stává.
Dovolím si zde reagovat obecně pro všechny. Tady v komentářích se pořád řeší nějaká teplota vody a podobně. Je to úplně jedno. Já používám vajíčka rovnou z lednice a dávám normálně vodu pokojové teploty, šlehám 5 minut a je jedno jestli ručně nebo v robotu. Nikdy jsem to neřešila a vždycky se mi korpus nějak povedl. Taky se mi korpus několikrát propadl. Může to ovlivnit asi spousta věcí, které prostě nevymyslíme. Někdo tu psal, že to může být i moukou, těžko poznáme, jestli je mouka dobře umletá a podobně. Může to být špatně vyšlehanými vejci, může to být prostě troubou. Píšu to stále, každá trouba peče jinak. Pokud se jednou korpus nepovede, zkusím ho příště upéct jinak. Já teď peču na spodním roštu právě proto, že mi trouba ze spodu peče pomaleji. Ale to je třeba vyzkoušet. Celé dortování je o zkoušení a tréninku, žádný zkušený z nebe nespadl. Ani já ne 🙂 Takže vzkazuji všem: Neberte to tak smrtelně vážně, je to jenom dort. A pokud se nechcete stresovat, že se Vám něco nepovedlo, dělejte ho s předstihem, on jeden den v lednici do oslavy vydrží 😉 Mějte se krásně.
Dnes jsem také vyzkoušela a opravdu super 🙂
Děkuji Dani, jsem ráda, že jste byla spokojená 🙂
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, peču dort a mám v plánu udělat krém z créme olé od doktora oetkera. Máte s ním zkušenosti, půjde to? Asi stužovač šlehačky bude nezbytný předpokládám. Předem děkuji za odpověď Lenča
Dobrý den, Leni. Omlouvám se, že už Vám moje odpověď nepomůže, ale napíšu to aspoň pro ostatní. Tento krém je opravdu hrozně jednoduchý- Já ho dělám jenom ze šlehačky, do které postupně přisypávám Créme olé a šlehám, dokud nemá krém tu správnou hustotu. Pokud by na Vás krém byl moc šlehačkový, můžete samozřejmě přidat i mléko. Ztužovač není potřeba právě proto, že ten pudinkový prášek Vám ten krém zahustí sám o sobě. 🙂 Pro zvýraznění chuti můžete přidat vanilkový cukr nebo čerstvou vanilku.
Dobrý den, mám dotaz. Pokud bych chtěla péct tento korpus ve formě ve tvaru srdce, musím nějak upravovat množství? Mám strach, že by mohlo být těsta moc…
Dobrý den. Samozřejmě záleží, jak velkou formu máte. Nicméně mám pro Vás úplně jednoduchou radu. Formu plňte vždy jen do 3/4. Pak se Vám nemůže stát, že by těsto přeteklo. A věřte, že jsem to nedodržela mnohokrát 😀 Pokud Vám těsto zbyde, můžete upéct korpus v nějaké menší formičce a udělat z něho například dortová lízátka, nebo ho sníst jen tak 🙂
Děkuji mockrát