Nejlepší dortový korpus

Proč si to neulehčit, že? Upéct dort vyžaduje celkem dost času a hlavně velkou dávku trpělivosti. Vybrat ten správný korpus není kolikrát vůbec jednoduché. A proto se chci s vámi podělit o ten nejjednodušší a zároveň nejoblíbenější korpus, který často do svých dortů používám.

Zvládne ho i začátečník

Často když se mě kamarádky ptají, jak upéct dort, chtějí takový recept, který zaručeně zvládnou. A já se jim nedivím, internet je plný receptů a nikdy nevíte, co vám z toho vyjde. Nemusíte se bát, tenhle recept zvládne opravdu každý! Žádné složité vyšlehávání žloutků s cukrem a zvlášť bílků na hustý sníh vás tady nečeká. Tak pojďme na to.

Piškotový korpus základní

Suroviny

  • 4 vejce,
  • 200g cukru moučka,
  • 200g polohrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 10 lžic vody,
  • 1 vanilkový cukr – nemusí být, ale vanilka mu dodá super vůni a šmrnc. 😉

Postup

  1.  Vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny (v robotu nebo ručním mixérem).
  2. Přidáme 10 lžic vody.
  3. Nakonec zašleháme mouku, kterou jsme si předem smíchali s kypřicím práškem.
  4. Formu si vyložíme pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C.

Tipy

  • Na toto množství použijeme formu o průměru cca 18 – 20 cm (korpus je pak pěkně vysoký na 2 prokrojení.
  • Toto množství pečeme cca 30 – 45 minut, dokud není špejle na vpich suchá.
  • Pro větší formy lze jednoduše vypočítat 1,5 dávky nebo dvojitou dávku těsta.

Obměny

Kakaový korpus: přidáme 3 lžíce kakaa a 3 lžíce vody, aby zůstal korpus nadýchaný

Ořechový korpus: nahradíme část mouky mletými ořechy

  1. konzistence jako „makovec“ – dáme mouku a ořechy půl na půl (tedy 100g a 100g),
  2. zachování struktury dortového korpusu – dáme cca 150g mouky a 80g ořechů.

Ten nejlepší recept už máte, teď už se jen pustit do pečení. A pokud chcete ještě zvýšit šance na úspěch, přečtěte si také článek Na co si dát pozor při pečení dortového korpusu.

 

 

Markéta Popelková
Jsem nadšená cukrářka samouk - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Jsem také šílená perfekcionistka a v neposlední řadě čerstvá maminka malého, úžasného Davídka.
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Dobrý den,
    včera jsem vyzkoušela váš korpus a je absolutně na jedničku i s hvězdičkou.
    Děkuji moc za recept a všechny rady.
    Jste šikulka. A jdu pokračovat. 😉

    • Markéta Popelková napsal:

      Krásný den Jani,

      moc děkuji za Váš milý komentář a jsem ráda, že se korpus povedl.

      Přeji mnoho úspěchů do dalšího pečení 😉
      Markéta

  2. Helča napsal:

    Dekuju moc za opravdu nelepsi dortovy korpus:-) o vikendu jsem pekla a opravdu skvelyi rada,aby se korpus nevyboulil,supeeer. Jiny uz delat nebudu

    • Markéta Popelková napsal:

      Pěkný den Helčo,

      mockrát děkuji za Váš komentář. Mám radost, že se Vám korpus povedl a rady byly přínosem.

      Mějte se moc krásně. 🙂
      Markéta

    • Lenka napsal:

      To delaji vsechny korpusy. Lze to trosku eliminovat tim, ze ve stredu nechate mene testa a u kraju formy ho bude vic.

  3. Darina napsal:

    Dobrý den,

    já se přidávám k pochvale. U nás taky korpusy (světlý i tmavý) dopadly skvěle. Jen s tím rozdílem, že my pečeme bezlepkově. Díky

    • Markéta Popelková napsal:

      Krásný den, Darino.

      Děkuji moc za Váš komentář a mám na Vás zpětný dotaz. 🙂
      Z jaké mouky prosím pečete bezlepkově? A upravovala jste nějak i recept?

      Moc děkuji a mějte se moc hezky.
      Markéta

  4. Veronika napsal:

    Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat, zda máte zkušenosti a jestli jste někdy dělala dortový korpus „na zdravo“, tedy třeba z celozrnné či jiné mouky 🙂

    • Markéta Popelková napsal:

      Dobrý den, Verčo.

      Omlouvám se za zpoždění s odpovědí.
      Recept jsem zkoušela s bezlepkovou moukou a také se špaldovou celozrnnou moukou. Recept funguje stejně, jen myslím, že korpus tolik nevyběhne a není tolik nadýchaný. Já takhle peču výjimečně, tak už si bohužel přesně nepamatuji co a jak je třeba vychytat. Každá trouba taky peče jinak, chce to zkoušet.:-)

      Mějte se moc hezky,
      Markéta

  5. Jitka napsal:

    Prosím, ta voda je teplá nebo studená? Chci upéct příští pátek. Děkuji

    • Markéta Popelková napsal:

      Pěkný den, Jitko.

      Protože nejste první, kdo se mě na to ptá a protože jsem doteď nevěděla, proč někdo dává horkou a někdo ne, tak jsem to trochu prozkoumala.

      Zjistila jsem tedy, že vejce by měla mít při šlehání ideálně pokojovou teplotu, nebo i vyšší. Proto pokud někdo šlehá vejce rovnou z lednice, pak se hodí přidat horkou vodu, aby se vejce lépe vyšlehala.

      Po tomto zjištění bude tedy asi nejlepší vyndat si vajíčka z lednice dopředu a přidat k nim vlažnou vodu. 😉

      Přeji, ať se korpus povede.
      Markéta

  6. Jana napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, kde jsem udělala chybu, že se mi dort při pečení propadl? Vypadal krásně, krásně naskočil a pak toto 🙂 Netušíte? Děkuji.

    • Markéta Popelková napsal:

      Dobrý den, Jani.

      Také se mi to stávalo. Podle mě se to stalo tehdy, když se otevřela trouba moc brzy.
      Korpus byl vespod ještě tekutý a rychlým poklesem teploty se propadl.
      Proto teď peču na spodním roštu a neotvírám troubu dříve než za půl hodiny a když je vidět, že už je vršek opravdu propečený, klidně si počkám, až je víc do hněda. Vršek stejně odříznu a na toto množství těsta je půl hodiny opravdu minimum. Čím větší množství těsta, tím déle se pak peče a každá trouba také peče jinak.

      Pokud jste troubu neotevírala a i přesto se propadl, pak bohužel přesně nevím, v čem byl problém. Napadá mě snad jedině, že byla málo vyšlehaná vajíčka.

      Snad jsem vám trochu pomohla. 🙂

  7. Lenka napsal:

    Kdyz date do korpusu jen polovic uvedene davky cukru bude jeste nadychanejsi 🙂

    • Markéta Popelková napsal:

      Leni, děkuji za tip, příště to vyzkouším. 🙂

    • Markéta Popelková napsal:

      Vyzkoušela jsem recept s polovinou cukru a bohužel výsledek pro mě nebyl uspokojivý. Proto bych k tomu ráda napsala pár informací, kdyby to chtěl zkoušet ještě někdo jiný.
      *Korpus podle mého receptu je vždy vysoký cca 6cm, takže ho lze krásně dvakrát prokrojit a výsledný dort je pěkně vysoký. Pokud na tom někomu záleží, tak jako mně, rozhodně nedoporučuji ubírat cokoliv z receptu.
      *Nadýchanost korpusu je v tomto případě o subjektivním názoru každého z nás. Stejné „nadýchanosti“ jako s polovinou cukru lze docílit i s původní recepturou, pokud budeme vejce šlehat déle. Více info je v článku zde: https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/
      Krásný den všem 🙂

  8. Jitka napsal:

    Skvely korpus, povedl se. Po predchozich dvou nepovedenych korpusech, se konecne do tretice povedl. Vas recept je super a diky za cenne rady.

    • Markéta Popelková napsal:

      Krásný den, Jitko.
      Děkuji za komentář. Jsem ráda, že se Vám korpus povedl.
      Přeji už jen samé povedené. 😉
      Markéta

  9. Eva napsal:

    Krásný den, prosím můžu použít třtinový cukr a špaldovou mouku? Moc děkuji.

    • Markéta Popelková napsal:

      Dobrý den, Evi.

      Omlouvám se za pozdní odpověď.
      Každopádně lze použít třtinový cukr i špaldovou mouku. Jen je třeba myslet na to, že když je špaldová mouka jemně mletá, nebude reagovat stejně jako klasická polohrubá. Těsto tedy bude hutnější a je možné, že korpus tolik nevyběhne. Určitě bych v tomto případě doporučila důkladně vyšlehat vejce cca 10minut šlehání – více k vajíčkům v tomto článku https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/

      Přeji krásný den,
      Markéta

  10. Helena Hodermarska napsal:

    Hezký den,
    Nikdy nemůžu najít radu,aby se korpus nevyboulil… poradíte,prosím?
    Děkuji

  11. Barbora napsal:

    Achjo, tak bohužel u nás korpus na nic 🙁 2x jsem ho dělala poprvé ztvrdl. Placka vysoká tak 2 cm a podruhé se propadl. No nic vrátím se ke starému piškotovemu aby dcera alespoň něco měla 😀

    • Markéta Popelková napsal:

      Dobrý den, Báro.

      Děkuji za zpětnou vazbu. Samozřejmě mě mrzí, že se Vám korpus nedaří.

      Přijde mi ale zvláštní, že by se takto nepovedl, při dodržení receptu. Pokud byl vysoký jen 2cm, nedělala jste ho ve větší formě? Protože i kdyby byla málo vyšlehaná vajíčka, nemyslím si, že by korpus vyšel takto nízký.

      Pokud se propadl, mohlo to být tím, že jste troubu otevřela moc brzy a těsto bylo vespod ještě tekuté. Pokud se propadl až venku z trouby, pak je potřeba, aby korpus chladl postupně. Žádné velké teplotní šoky, to se pak bohužel někdy stává.

      Všechny rady najdete v tomto článku: https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/

      Přeji ať se Vám dortíky daří, ať už s tímto, nebo Vaším osvědčeným receptem 😉
      Markéta

  12. Twinnkl napsal:

    Ahoj, tiež sa pripájam a chválim.
    Prajem všetko dobré.

Napsat komentář: Helča Zrušit odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.