Nejlepší dortový korpus

Proč si to neulehčit, že? Upéct dort vyžaduje celkem dost času a hlavně velkou dávku trpělivosti. Vybrat ten správný korpus není kolikrát vůbec jednoduché. A proto se chci s vámi podělit o ten nejjednodušší a zároveň nejoblíbenější korpus, který často do svých dortů používám.

Zvládne ho i začátečník

Často když se mě kamarádky ptají, jak upéct dort, chtějí takový recept, který zaručeně zvládnou. A já se jim nedivím, internet je plný receptů a nikdy nevíte, co vám z toho vyjde. Nemusíte se bát, tenhle recept zvládne opravdu každý! Žádné složité vyšlehávání žloutků s cukrem a zvlášť bílků na hustý sníh vás tady nečeká. Tak pojďme na to.

Piškotový korpus základní

Suroviny

  • 4 vejce,
  • 200g cukru moučka,
  • 200g polohrubé mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 10 lžic vody,
  • 1 vanilkový cukr – nemusí být, ale vanilka mu dodá super vůni a šmrnc. 😉

Postup

  1.  Vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny (v robotu nebo ručním mixérem).
  2. Přidáme 10 lžic vody.
  3. Nakonec zašleháme mouku, kterou jsme si předem smíchali s kypřicím práškem.
  4. Formu si vyložíme pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C.

Tipy

  • Na toto množství použijeme formu o průměru cca 18 – 20 cm (korpus je pak pěkně vysoký na 2 prokrojení.
  • Toto množství pečeme cca 30 – 45 minut, dokud není špejle na vpich suchá.
  • Pro větší formy lze jednoduše vypočítat 1,5 dávky nebo dvojitou dávku těsta.

Obměny

Kakaový korpus: přidáme 3 lžíce kakaa a 3 lžíce vody, aby zůstal korpus nadýchaný

Ořechový korpus: nahradíme část mouky mletými ořechy

  1. konzistence jako „makovec“ – dáme mouku a ořechy půl na půl (tedy 100g a 100g),
  2. zachování struktury dortového korpusu – dáme cca 150g mouky a 80g ořechů.

Ten nejlepší recept už máte, teď už se jen pustit do pečení. A pokud chcete ještě zvýšit šance na úspěch, přečtěte si také článek Na co si dát pozor při pečení dortového korpusu.

 

 

Markéta Popelková
Jsem nadšená cukrářka samouk - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Jsem také šílená perfekcionistka a v neposlední řadě čerstvá maminka malého, úžasného Davídka.
Komentáře
  1. Jana napsal:

    Dobrý den,
    včera jsem vyzkoušela váš korpus a je absolutně na jedničku i s hvězdičkou.
    Děkuji moc za recept a všechny rady.
    Jste šikulka. A jdu pokračovat. 😉

    • Markéta Popelková napsal:

      Krásný den Jani,

      moc děkuji za Váš milý komentář a jsem ráda, že se korpus povedl.

      Přeji mnoho úspěchů do dalšího pečení 😉
      Markéta

  2. Helča napsal:

    Dekuju moc za opravdu nelepsi dortovy korpus:-) o vikendu jsem pekla a opravdu skvelyi rada,aby se korpus nevyboulil,supeeer. Jiny uz delat nebudu

    • Markéta Popelková napsal:

      Pěkný den Helčo,

      mockrát děkuji za Váš komentář. Mám radost, že se Vám korpus povedl a rady byly přínosem.

      Mějte se moc krásně. 🙂
      Markéta

    • Lenka napsal:

      To delaji vsechny korpusy. Lze to trosku eliminovat tim, ze ve stredu nechate mene testa a u kraju formy ho bude vic.

  3. Darina napsal:

    Dobrý den,

    já se přidávám k pochvale. U nás taky korpusy (světlý i tmavý) dopadly skvěle. Jen s tím rozdílem, že my pečeme bezlepkově. Díky

    • Markéta Popelková napsal:

      Krásný den, Darino.

      Děkuji moc za Váš komentář a mám na Vás zpětný dotaz. 🙂
      Z jaké mouky prosím pečete bezlepkově? A upravovala jste nějak i recept?

      Moc děkuji a mějte se moc hezky.
      Markéta

  4. Veronika napsal:

    Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat, zda máte zkušenosti a jestli jste někdy dělala dortový korpus „na zdravo“, tedy třeba z celozrnné či jiné mouky 🙂

    • Markéta Popelková napsal:

      Dobrý den, Verčo.

      Omlouvám se za zpoždění s odpovědí.
      Recept jsem zkoušela s bezlepkovou moukou a také se špaldovou celozrnnou moukou. Recept funguje stejně, jen myslím, že korpus tolik nevyběhne a není tolik nadýchaný. Já takhle peču výjimečně, tak už si bohužel přesně nepamatuji co a jak je třeba vychytat. Každá trouba taky peče jinak, chce to zkoušet.:-)

      Mějte se moc hezky,
      Markéta

  5. Jitka napsal:

    Prosím, ta voda je teplá nebo studená? Chci upéct příští pátek. Děkuji

    • Markéta Popelková napsal:

      Pěkný den, Jitko.

      Protože nejste první, kdo se mě na to ptá a protože jsem doteď nevěděla, proč někdo dává horkou a někdo ne, tak jsem to trochu prozkoumala.

      Zjistila jsem tedy, že vejce by měla mít při šlehání ideálně pokojovou teplotu, nebo i vyšší. Proto pokud někdo šlehá vejce rovnou z lednice, pak se hodí přidat horkou vodu, aby se vejce lépe vyšlehala.

      Po tomto zjištění bude tedy asi nejlepší vyndat si vajíčka z lednice dopředu a přidat k nim vlažnou vodu. 😉

      Přeji, ať se korpus povede.
      Markéta

  6. Jana napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, kde jsem udělala chybu, že se mi dort při pečení propadl? Vypadal krásně, krásně naskočil a pak toto 🙂 Netušíte? Děkuji.

    • Markéta Popelková napsal:

      Dobrý den, Jani.

      Také se mi to stávalo. Podle mě se to stalo tehdy, když se otevřela trouba moc brzy.
      Korpus byl vespod ještě tekutý a rychlým poklesem teploty se propadl.
      Proto teď peču na spodním roštu a neotvírám troubu dříve než za půl hodiny a když je vidět, že už je vršek opravdu propečený, klidně si počkám, až je víc do hněda. Vršek stejně odříznu a na toto množství těsta je půl hodiny opravdu minimum. Čím větší množství těsta, tím déle se pak peče a každá trouba také peče jinak.

      Pokud jste troubu neotevírala a i přesto se propadl, pak bohužel přesně nevím, v čem byl problém. Napadá mě snad jedině, že byla málo vyšlehaná vajíčka.

      Snad jsem vám trochu pomohla. 🙂

  7. Lenka napsal:

    Kdyz date do korpusu jen polovic uvedene davky cukru bude jeste nadychanejsi 🙂

    • Markéta Popelková napsal:

      Leni, děkuji za tip, příště to vyzkouším. 🙂

    • Markéta Popelková napsal:

      Vyzkoušela jsem recept s polovinou cukru a bohužel výsledek pro mě nebyl uspokojivý. Proto bych k tomu ráda napsala pár informací, kdyby to chtěl zkoušet ještě někdo jiný.
      *Korpus podle mého receptu je vždy vysoký cca 6cm, takže ho lze krásně dvakrát prokrojit a výsledný dort je pěkně vysoký. Pokud na tom někomu záleží, tak jako mně, rozhodně nedoporučuji ubírat cokoliv z receptu.
      *Nadýchanost korpusu je v tomto případě o subjektivním názoru každého z nás. Stejné „nadýchanosti“ jako s polovinou cukru lze docílit i s původní recepturou, pokud budeme vejce šlehat déle. Více info je v článku zde: https://dortyodpopelky.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-peceni-dortoveho-korpusu/
      Krásný den všem 🙂

  8. Jitka napsal:

    Skvely korpus, povedl se. Po predchozich dvou nepovedenych korpusech, se konecne do tretice povedl. Vas recept je super a diky za cenne rady.

    • Markéta Popelková napsal:

      Krásný den, Jitko.
      Děkuji za komentář. Jsem ráda, že se Vám korpus povedl.
      Přeji už jen samé povedené. 😉
      Markéta

Napsat komentář: Helča Zrušit odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.