Na co si dát pozor při pečení dortového korpusu

Upéct dokonalý korpus dá občas pořádně zabrat, to mi věřte. Co dělat, aby se korpus nezdrcnul, nepropadl, nevyboulil, zkrátka aby se opravdu povedl, byl pěkně vysoký a nadýchaný? Jen čtěte dál.

Už jsem nějakou stovku korpusů upekla, proto vám chci dát pár tipů, co jsem za tu dobu vykoukala. Recept na dokonalý korpus najdete v článku Nejlepší dortový korpus.

5 tipů, aby se korpus povedl

1) Kypřicí prášek

Občas se stane, že sáček s práškem zvlhne a udělají se v něm hrudky.

  • Je lepší prášek prosít přes jemné sítko, jinak hrudky zůstanou v upečeném korpusu.
  • Důkladně vždy prášek promícháme s moukou.

2) Těsto

Vajíčka šleháme s cukrem několik minut, dokud se směs důkladně neprošlehá. Pokud budeme šlehat déle než 10 minut, směs se opravdu hodně našlehá a vajíčka pak mohou částečně nebo úplně nahradit kypřidlo. Tady si dejte pozor – korpus tímto mění svoji konzistenci a stává se křehčí, takový „mechový“. Záleží pak tedy na vás, čemu dáte přednost.

  • Vajíčka šleháme s cukrem do pěny – výsledek je světle žlutá napěněná směs.
  • Cca 5-10 minut – korpus je pevný, nadýchaný, dobře se prokrajuje.
  • Nad 10 minut – korpus je křehčí, mechový, hůře se prokrajuje a může se drolit.

3) Forma na pečení

Formu není nutné vymazávat a vysypávat moukou. Používám formy z různých materiálů a žádnou nevysypávám.

  • Dno formy vyložíme pečícím papírem.
  • Okraje nemusíme řešit, po upečení stačí jen objet okraje korpusu nožem a forma jde lehce sundat nebo vyklopit.
  • Těsto po nalití do formy doporučuji uhladit ze středu k okrajům, aby se při pečení uprostřed nevyboulilo.

4) Pečení

Samotné pečení je proces, který bohužel moc neovlivníme a každá trouba také peče jinak. Tudíž některá peče méně nebo více, některá peče více zespodu, jiná zase svrchu. To už musíte bohužel vykoumat samy, ale přeci jen mám pár doporučení.

  • Těsto zkoušíme špejlí, dokud není na vpich suchá – nesmí se nám na ni lepit kousky syrového těsta.
  • Troubu otevíráme a zkoušíme špejlí až ve chvíli, kdy je těsto ze shora už zlatavé – radši více propečené než méně (pokud by bylo těsto vespodu ještě tekuté, otevřením trouby a rychlým poklesem teploty by se vršek těsta propadl).

5) Chladnutí

  • Korpus po upečení necháme ještě pár minut ve formě, aby si udržel tvar a chladl postupně.
  • Po vyjmutí z formy necháme korpus vychladnout nejlépe na mřížce, aby se zespodu nepotil.

Toto jsou tedy moje doporučení, abych vám práci ulehčila a mohli jste se poučit z mých chyb. Nejednou se mi korpus propadl, vyboulil nebo rozpadl a to ve chvílích, kdy se mi to nejméně hodilo. 😉

A pokud chcete načerpat inspiraci, co s korpusem můžete vytvořit mrkněte do galerie nebo na facebook Dorty od Popelky.

Přeji hodně štěstí při pečení.

 

 

Markéta Popelková
Jsem nadšená cukrářka samouk - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Jsem také šílená perfekcionistka a v neposlední řadě čerstvá maminka malého, úžasného Davídka.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.