Upéct dokonalý korpus dá občas pořádně zabrat, to mi věřte. Co dělat, aby se korpus nezdrcnul, nepropadl, nevyboulil, zkrátka aby se opravdu povedl, byl pěkně vysoký a nadýchaný? Jen čtěte dál.
Už jsem nějakou stovku korpusů upekla, proto vám chci dát pár tipů, co jsem za tu dobu vykoukala. Recept na dokonalý korpus najdete v článku Nejlepší dortový korpus.
Občas se stane, že sáček s práškem zvlhne a udělají se v něm hrudky.
Vajíčka šleháme s cukrem několik minut, dokud se směs důkladně neprošlehá. Pokud budeme šlehat déle než 10 minut, směs se opravdu hodně našlehá a vajíčka pak mohou částečně nebo úplně nahradit kypřidlo. Tady si dejte pozor – korpus tímto mění svoji konzistenci a stává se křehčí, takový „mechový“. Záleží pak tedy na vás, čemu dáte přednost.
Formu není nutné vymazávat a vysypávat moukou. Používám formy z různých materiálů a žádnou nevysypávám.
Samotné pečení je proces, který bohužel moc neovlivníme a každá trouba také peče jinak. Tudíž některá peče méně nebo více, některá peče více zespodu, jiná zase svrchu. To už musíte bohužel vykoumat samy, ale přeci jen mám pár doporučení.
Toto jsou tedy moje doporučení, abych vám práci ulehčila a mohli jste se poučit z mých chyb. Nejednou se mi korpus propadl, vyboulil nebo rozpadl a to ve chvílích, kdy se mi to nejméně hodilo. 😉
A pokud chcete načerpat inspiraci, co s korpusem můžete vytvořit mrkněte do galerie nebo na facebook Dorty od Popelky.
Přeji hodně štěstí při pečení.