Po roce jsou tu opět svátky jara a my si je můžeme ještě více zpříjemnit sladkými a voňavými perníčky. Můžete využít různá vykrajovátka a obarvit perníčky veselou barevnou polevou.
Tak hurá do toho a půl je hotovo. 😉
Recept na perníčky

Medové perníčky
Suroviny
- 400 g hladké mouky,
- 100 g cukru,
- 150 g medu,
- 1 prášek do perníku,
- 1 vejce,
- 1 žloutek,
- citrónová kůra z 1 citrónu,
- 4 lžíce mléka,
- vejce na potření.
Postup
- Cukr, vejce a žloutek smícháme dohromady.
- Přidáme med, citrónovou kůru a řádně promícháme.
- Střídavě přidáváme mouku smíchanou s perníkovým práškem a mléko, dokud nám nevznikne vláčné těsto.
- Necháme několik hodin odležet v lednici, klidně může být i přes noc.
- Těsto vyválíme, můžeme si podsypávat hladkou moukou, aby se nám nelepilo na váleček.
- Vykrajujeme různé tvary, které přendáme na pečicí papír a pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme do zlatova na 180°C cca 5 – 10 minut podle velikosti perníčků.
Bílková poleva
- Vyšleháme 1 bílek s 90 g moučkového cukru.
Konzistence nesmí být ani moc tuhá, ani moc tekutá – je třeba to zkoušet, aby byla poleva příjemně táhlá a aby se po zaschnutí nedrolila. Později lze polevu ještě ředit vodou, ale raději opatrně po kapkách. Polevu lze také obarvit potravinářským barvivem a dodat perníčkům trošku hravosti. 🙂
Pro inspiraci, jak perníčky nazdobit můžete kouknout do galerie a nebo na facebook.
Pokud nejste milovníci perníčků, můžete si na Velikonoce upéct úžasný mrkvový dort, recept na něj najdete zde.
Přeji všem krásné Velikonece.