Velikonoční medové perníčky

Po roce jsou tu opět svátky jara a my si je můžeme ještě více zpříjemnit sladkými a voňavými perníčky. Můžete využít různá vykrajovátka a obarvit perníčky veselou barevnou polevou.

Tak hurá do toho a půl je hotovo. 😉

Recept na perníčky

Medové perníčky

Suroviny

  • 400 g hladké mouky,
  • 100 g cukru moučka,
  • 150 g medu,
  • 1 prášek do perníku,
  • 1 vejce,
  • 1 žloutek,
  • citrónová kůra z 1 citrónu,
  • 4 lžíce mléka,
  • vejce na potření.

Postup

  1. Cukr, vejce a žloutek smícháme dohromady.
  2. Přidáme med, citrónovou kůru a řádně promícháme.
  3. Střídavě přidáváme mouku smíchanou s perníkovým práškem a mléko, vypracujeme vláčné těsto.
  4. Necháme několik hodin odležet v lednici, klidně může být i přes noc.
  5. Těsto vyválíme, můžeme si podsypávat hladkou moukou, aby se nám nelepilo na váleček.
  6. Vykrajujeme podobně velké tvary, které přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Pečeme do zlatova na 180°C cca 5 – 10 minut podle velikosti perníčků.
  8. Ještě teplé perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem.

Bílková poleva

  • Vyšleháme 1 bílek s 90 g moučkového cukru, můžeme přidat pár kapek citronové šťávy.

Poleva nesmí být ani moc tuhá, ani moc tekutá – měla by mít podobnou konzistenci jako med, aby byla příjemně táhlá a aby se po zaschnutí nedrolila. Později lze polevu ještě ředit vodou, ale raději opatrně po kapkách. Polevu lze také obarvit potravinářským barvivem a dodat perníčkům trošku hravosti. 🙂

Pro inspiraci, jak perníčky nazdobit můžete kouknout do galerie, nebo do FB skupiny Sladké pečení s Popelkou.

Pokud nejste milovníci perníčků, můžete si na Velikonoce upéct úžasný mrkvový dort, recept na něj najdete zde.

Přeji všem krásné Velikonece.

Markéta Popelková
Jsem vášnivá "dortařka" - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Je to můj oblíbený relax a zábava. Ráda také pomáhám ostatním, aby se pečení nebáli, a užívali si ho stejně jako já.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů