Schwarzwaldský višňový dort

Už jako holka jsem v cukrárně milovala Schwarzwaldský dort. Každý byl chuťově jiný, podle druhu použitých višní, ale téměř vždycky byl výborný. Nikdy dřív mě ale nenapadlo, že bych si ho mohla i sama upéct. A teď vám s radostí sdílím osvědčený recept, který jsem získala od úžasné členky v mojí facebookové skupince Sladké pečení s Popelkou.

🍒 Recept jsem podrobně rozepsala, aby dort podle něj zvládl upéct i úplný začátečník. Dort je krásně lehký a nadýchaný, není přeslazený, takže se hodí i na letní dny 😋

SCHWARZWALDSKÝ DORT

Korpus:

  • 5 vajec – bílky a žloutky zvlášť
  • 5 lžic oleje
  • 200g cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • cca 180g hladké mouky
  • špetku soli
  1. Předem si nachystáme všechny suroviny, aby měli stejnou pokojovou teplotu.
  2. První si vyšleháme bílky s cukrem a špetkou soli. Když máme bílky pěkně tuhé, zašleháme postupně žloutky a také olej.
  3. Smícháme si mouku s kakaem. Misku si dáme na váhu, odměříme dvě lžíce kakaa a dosypeme moukou, aby to dohromady mělo 200g. Můžeme promíchat.
  4. Mouku s kakaem přimícháme už jen lehce do těsta, nešleháme.
  5. Formu o průměru 20cm si vyložíme pečicím papírem, troubu rozehřejeme na 180°C a pečeme korpus cca 45 minut.
  6. Upečený korpus testujeme špejlí, aby na ni nezůstalo syrové těsto.
  7. Po vyndání z trouby necháme cca 5 minut chladnout ve formě, poté korpus přendáme na chladící mřížku a necháme zcela vychladnout.

Ovocná náplň

  • 1 velká sklenice višňového kompotu (alespoň 500ml)
  • 2 lžíce solamylu nebo kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  1. Kompot si scedíme, šťávu zachytíme do misky.
  2. Pokud je potřeba, višně si vypeckujeme a deset višní si dáme stranou na zdobení.
  3. Dáme si vařit 250ml šťávy z višní. Ve 2 – 3 lžících studené vody rozmícháme škrob a přidáme i s cukrem ke šťávě. Povaříme společně přibližně jednu minutu.
  4. Odstavíme z plotny, přidáme višně a necháme vychladnout.

Krém

  • 750ml smetany ke šlehání 33%
  • 2 vanilkové cukry
  1. Postup je jednoduchý, vyšleháme smetanu s cukrem dohromady v pevnou a nadýchanou šlehačku.
  • Hořká čokoláda na dozdobení

Kompletace dortu:

  1. Korpus 2x prokrojíme, aby nám vznikly 3 pláty.
  2. Korpus můžeme provlhčit šťávou z višní, třešňovou pálenkou nebo třeba višňovou marmeládou.
  3. První plát korpusu potřeme tenkou vrstvou šlehačky. S použitím cukrářského sáčku naneseme šlehačku kolem dokola po okraji a vytvoříme si takový mantinel.
  4. Doprostřed naneseme vychladlou višňovou náplň a rozetřeme k okrajům.
  5. Přiložíme prostřední korpus, opět provlhčíme a naneseme vrstvu šlehačky.
  6. Nakonec přiložíme poslední plát korpusu a celý dort obmažeme zbylou šlehačkou.
  7. Můžeme dozdobit šlehačkou, višněmi a hořkou čokoládou.

🍒 Více inspirace na zdobení a také podrobný videonávod najdete u mě ve skupince Sladké pečení s Popelkou 🍰

Těším se na vás ❤

Markéta Popelková
Jsem vášnivá "dortařka" - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Je to můj oblíbený relax a zábava. Ráda také pomáhám ostatním, aby se pečení nebáli, a užívali si ho stejně jako já.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů