Tenhle dort si zamiluje každý, kdo ho ochutná. Jeho hlavní ingrediencí je mrkev, jak už plyne z názvu, a každý proto nad ním ohrnuje nos. Ale když pak jednou ochutnají, chtějí ho zas a znovu, v kombinaci s mascarpone krémem je zkrátka vynikající.

Jestli chcete omrknout různé varianty, jak ho nazdobit, najdete inspiraci v galerii. Možná vám přijde recept na první pohled složitý, může vás zaskočit hodně ingrediencí, ale postup je pak velmi jednoduchý a rychlý, tak se toho nemusíte bát.

Můj oblíbený recept

Suroviny

1) Vaječná směs

  • 4 vejce,
  • 220 g třtinového cukru,
  • 180 ml oleje.

2) Suchá směs

  • 230 g hladké mouky,
  • 1 ks kypřicí prášek,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 2 lžičky skořice,
  • 1 lžička muškátového oříšku (nastrouhat).

3) Mrkvová směs

  • 400 g mrkve,
  • 100 g vlašských ořechů,
  • 100 g rozinek.

Postup

  1. Nejprve si nachystáme mrkvovou směs – mrkev nastrouháme, ořechy a rozinky nasekáme na drobno.
  2. Dále si připravíme suchou směs – všechny ingredience smícháme dohromady.
  3. Teď přichází na řadu vaječná směs – nejprve šleháme vejce s cukrem a pak zašleháme i olej.
  4. Do vaječné směsi přimícháme nejprve mrkvovou směs a na závěr suchou směs.
  5. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 30 minut – testujeme špejlí.

Toto množství těsta je určeno na formu o velikosti 20 – 22 cm, korpus lze pak 2x prokrojit. Pokud budete chtít prokrojit jen jednou, můžete použít i větší formu.

Mascarpone krém

Suroviny

  • 400 g mascarpone (může být i 500 g),
  • 90 g másla,
  • 100 g moučkového cukru.

Postup

  1. Změklé máslo vyšleháme a postupně do něj zašleháme moučkový cukr.
  2. Po lžicích postupně zašleháme mascarpone do másla.

POZOR! Mascarpone musí mít také pokojovou teplotu, jinak se krém zdrcne a vytvoří se v něm hrudky.

Krém nám vystačí do vnitřku 2x prokrojeného korpusu, nebo 1x prokrojeného a kolem dokola celého dortu.

 

V naší rodině tenhle dort milují všichni a tak ho dělám téměř ke každé příležitosti. Až ho ochutnáte, uvidíte sami, že si ho zamilujete.

Pro další recepty koukněte sem a pro více aktuální inspirace můžete navštívit také Dorty od Popelky na facebooku.

 

Markéta Popelková
Jsem nadšená cukrářka samouk - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Jsem také šílená perfekcionistka a v neposlední řadě čerstvá maminka malého, úžasného Davídka.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.