Karamel na sladko i slano

Ať už máte rádi klasicky sladký karamel nebo modernější slaný karamel, tento recept se smetanou chutná skvěle! Karamel má úžasnou konzistenci, je takový hedvábný, příjemně sladký. Věřím, že v lednici vám dlouho nevydrží, protože je to prostě boží mňamka. 😍

SUROVINY

  • 200 g cukru krupice
  • 80 g másla
  • 120 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 lžička mořské soli (volitelné)

POSTUP

  • Jako úplně první krok si vyndáme máslo a smetanu alespoň hodinu předem z lednice, aby měly všechny suroviny pokojovou teplotu.
  • Cukr dáme do hrnce a na středním plameni zahříváme. Mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se cukr úplně nerozpustí. Mně to trvalo přibližně 10 minut.
  • Vezmeme si metličku, přidáme povolené máslo a zapracujeme do karamelu. Mícháme cca 2-3 minuty, dokud nebude směs krásně spojená.
  • Stáhneme z plotýnky a postupně přiléváme za stálého míchání smetanu. Pozor, jde nahoru horká pára. Následně necháme cca 1 minutu provařit.
  • Nakonec přidáme lžičku soli a důkladně promícháme, aby se sůl v karamelu rozpustila. Pokud chceme sladký karamel, sůl nepřidáváme!
  • Ještě teplý karamel přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic.
  • Hotový karamel můžeme skladovat v lednici i několik měsíců.

RADY A TIPY

Karamel můžeme použít buď samostatně, nebo ho můžeme přimíchat do mascarpone nebo máslového krému. Podle toho, co kdo má rád. Můžeme ho dát dovnitř dortu pro zpestření chuti, plnit s ním například muffiny nebo cukroví a nebo s ním můžeme zdobit vršky dortů a dezertů. Fantazii se meze nekladou. 😍

Ať Vám chutná 😋

Markéta Popelková
Miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Ráda pomáhám ostatním, aby se pečení nebáli, a užívali si ho stejně jako já.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *