Tenhle dort si zamiluje každý, kdo ho ochutná. Jeho hlavní ingrediencí je mrkev, jak už plyne z názvu, a každý proto nad ním ohrnuje nos. Ale když pak jednou ochutnají, chtějí ho zas a znovu, v kombinaci s mascarpone krémem je zkrátka vynikající. Možná vám přijde recept na první pohled složitý, může vás zaskočit hodně ingrediencí, ale postup je pak velmi jednoduchý a rychlý, tak se toho nemusíte bát.

Můj oblíbený recept

Suroviny

1) Vaječná směs

  • 4 vejce,
  • 220 g třtinového cukru,
  • 180 ml oleje.

2) Suchá směs

  • 230 g hladké mouky,
  • 1 ks kypřicí prášek,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 2 lžičky skořice,
  • 1 lžička muškátového oříšku (nastrouhat).

3) Mrkvová směs

  • 400 g mrkve,
  • 100 g vlašských ořechů,
  • 100 g rozinek.

Postup

  1. Nejprve si nachystáme mrkvovou směs – mrkev nastrouháme, ořechy a rozinky nasekáme na drobno.
  2. Dále si připravíme suchou směs – všechny ingredience smícháme dohromady.
  3. Teď přichází na řadu vaječná směs – nejprve šleháme vejce s cukrem a pak zašleháme i olej.
  4. Do vaječné směsi přimícháme nejprve mrkvovou směs a na závěr suchou směs.
  5. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 45 minut – testujeme špejlí.

Toto množství těsta je určeno na formu o velikosti 20 – 22 cm, korpus lze pak 2x prokrojit. Pokud budete chtít prokrojit jen jednou, můžete použít i větší formu.

Mascarpone krém

Suroviny

  • 500 g mascarpone,
  • 100 g másla,
  • 100 g moučkového cukru.

Postup

  1. Máslo i mascarpone si vyndáme předem, aby se ohřály na podobnou teplotu.
  2. Změklé máslo vyšleháme a postupně do něj zašleháme moučkový cukr.
  3. Po lžicích postupně přimícháme mascarpone do másla.

POZOR! Mascarpone musí mít také pokojovou teplotu, jinak se krém zdrcne a vytvoří se v něm hrudky.

Krém nám vystačí do vnitřku 2x prokrojeného korpusu, nebo 1x prokrojeného a kolem dokola celého dortu.

Pro další recepty koukněte sem a nebo se přidejte do mé facebookové skupiny Sladké pečení s Popelkou. Najdete tam spoustu inspirace, receptů a můžete se pochlubit i svými dobrotami. 😊

 

Markéta Popelková
Jsem vášnivá "dortařka" - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Je to můj oblíbený relax a zábava. Ráda také pomáhám ostatním, aby se pečení nebáli, a užívali si ho stejně jako já.
Komentáře
  1. Karolína napsal:

    Díky za skvělý recept! Upekla jsem tento dort k 2. narozeninám svého syna (jen jsem místo cukru použila xylitol) a všem moc chutnal 🙂

    • Markéta Popelková napsal:

      Karolíno,
      Děkuji za Váš milý komentář a také za novou zkušenost s náhradou cukru. Třeba někoho zaujme.
      Ať se Vám pečení daří:-)

  2. Pavlína Borošová napsal:

    Děkuji za recept upekla jsem ho k narozeninám místo cukru jsem použila stevii.Mel veliký úspěch

  3. Jana napsal:

    Dobrý den, velmi mě zaujal váš recept a chtěla bych vyzkoušet. Tu mrkev mám strouhat najemno? děkuji

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů