Jarní mechový dort

S příchodem jara se zvedla vlna zelených dortíků, které se objevovaly stále a všude.

Také proto jsem se rozhodla tento špenátový dortík otestovat a zároveň se stal první pečicí výzvou v mojí nové skupince Sladké pečení s Popelkou.

Mechový dort je svěží, korpus voní po citronech a s krémovou náplní si můžete pohrát podle Vaší chuti.

Můžeme použít základní mascarpone krém, nebo ho dochutit např. citronovým krémem Lemon Curd. Můžeme korpus promazat nějakou dobrou marmeládou a klidně přidat i ovoce. Teď už hurá k základnímu receptu!

MECHOVÝ DORT

Suroviny

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 3 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 175 ml oleje
  • 310 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • kůra z ½ citronu

Postup

  1. Špenát probereme, omyjeme, necháme okapat a vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Špenátové lístky následně s částí oleje postupně rozmixujeme.
  3. Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny 5-8 minut.
  4. Postupně zašleháme olej, špenátové pyré, citronovou šťávu a kůru.
  5. Na závěr po částech přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  6. Těsto nalijeme do formy 20cm vyložené pečicím papírem a uhladíme od středu k okrajům.
  7. Pečeme na 160°C, cca 65minut a testujeme špejlí, aby na ni nezůstalo syrové těsto.
  8. Po upečení snižujeme teplotu postupně. Necháme 5 minut pootevřená dvířka trouby, pak necháme ještě pár minut ve formě na podložce a poté vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Základní mascarpone krém

Suroviny

  • 500 g mascarpone
  • 400 g smetany ke šlehání 40%
  • vanilkový cukr / vanilka (volitelné)
  • moučkový cukr podle chuti

Postup

  1. Mascarpone dáme do misky, přidáme cukr a vanilku. Malinko prošleháme, jen aby se vše spojilo.
  2. Postupně přiléváme šlehačku a šleháme na střední výkon, dokud krém pěkně nezhoustne cca 5 minut.

Rady a Tipy

  1. Špenát mixujeme opravdu postupně, po částech. Rozdělíme si ho na čtvrtiny a mixujeme 1/4 s částí oleje tak, aby se nám vytvořilo hladké pyré. Poté přidáváme další část špenátu do již umixovaného pyré a pokračujeme, dokud nerozmixujeme všechen špenát.
  2. Aby měl korpus na dortu jen krásně zelenou barvu, opečené boky korpusu ořízneme nožem.
  3. Při skládání dortu, který je na fotce, si rozkrojíme korpus na 3 části, vrchní může být malinko menší. Z vrchní části vydlabeme pěkný zelený korpus, který rozdrobíme a obmazaný dort s ním celý zakryjeme.
Mechový dort

Podrobnější postupy a fotonávody najdete ve facebookové skupince Sladké pečení s Popelkou. Přijďte načerpat inspiraci a upečte si se mnou něco dobrého 😉

Ať se Vám dortík povede a mějte se sladce,

Markéta

Markéta Popelková
Jsem vášnivá "dortařka" - miluji ty úžasné vůně a chutě, které nám svět nabízí. Jsem také šílená perfekcionistka a v neposlední řadě maminka dvou ďáblíků - Davídka a Mikšíka.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů